SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko ile

  • Młodziwo, colostrum, siara - co to takiego i jak działa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (IgG). Warto, aby produkt zawierał jej około 30-40% w całości suplementu. Najczęściej zadawane pytania dotyczące Colostrum 1. Czym jest Colostrum? Colostrum to pierwsze mleko, które produkowane jest przez ssaki tuż po porodzie. Jest bogate w przeciwciała, czynniki wzrostu i składniki odżywcze, które wspierają układ odpornościowy i procesy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 542 Data: 2023-05-29 16:55:10
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7601 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • [...] Ocenia się, iż stężenie ołowiu w takim soku wynosiło 240 mg Pb/kg. Źródła ołowiu: alkohol (np. sherry) – 21 μg/cm3 alkoholu, nabiał – ilości śladowe (np. mleko 0,004 mg/kg), mięso, ryby i drób – średnio 0.015 PPM (np. wieprzowina 0.05 mg/kg, wołowina 0.07 mg/kg, karp hodowlany 0.20 mg/kg), ziarna i produkty zbożowe 0.012 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3086 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • Ile kalorii ma papryka? Jakie są rodzaje papryki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc.  Ostre odmiany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 456 Data: 2023-05-12 08:58:28
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym składnikiem diety. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 640 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • Jakie napoje najlepiej nawadniają?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Badano napoje takie, jak: woda, gazowana woda, dietetyczna cola, cola, napój sportowy, doustny roztwór do nawadniania, sok pomarańczowy, piwo, kawa, herbata, zimna herbata, mleko i odtłuszczone mleko. Wyniki Trzy spośród badanych napojów przewyższyły wodę pod względem efektywności nawadniania. Doustny roztwór nawadniający (płyn [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8658 Data: 2018-10-02 12:02:53
  • [...] się), unikanie żywności powodującej znaczącą odpowiedź insulinową (cukry proste pochodzące z cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, pszenica, produkty nabiałowe: jogurty, mleko, sery), unikanie tłuszczów, które mają prozapalny wpływ na ustrój (np. nadmiar kwasów zawartych, chociażby w oleju słonecznikowym), dostarczanie tłuszczów mających [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1861 Data: 2021-08-09 08:54:15
  • Intermittent Fasting - zasady i przykładowy jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sylwetkowe. Przykładowy jadłospis dla osoby stosującej system IF (okno żywieniowe od 14ºº-20ºº) Posiłek, godzina 14 100 g szpinaku 120 g banana 40 g odżywki białkowej mleko 3,2% baton GYM BAR Szpinak razem z mlekiem odżywką oraz bananem blendujemy. Batonika zjadamy osobno. Posiłek, godzina 16 150 g ud z kurczaka 80 g kaszy gryczanej białej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16716 Data: 2018-02-13 10:15:42
  • Białka: rola w organizmie, zapotrzebowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8805 Data: 2018-08-18 16:45:24
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8010 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 758 Data: 2024-01-05 13:52:24
  • Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19013 Data: 2018-03-20 12:09:15
  • Białko na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3127 Data: 2018-08-19 11:53:25
  • [...] (produkty roślinne). Zawartość niacyny w 100 g produktów spożywczych: poniżej 0,10 mg - sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze, 0,10 - 0,50 mg - mleko, jogurty, sery twarogowe, mąka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, pomarańcze, truskawki), warzywa (kapusta biała, cebula, marchew), 0,50 - 1,00 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7977 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3861 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • 7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o jogurcie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2084 Data: 2019-03-03 15:14:35
  • Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6592 Data: 2019-12-14 09:19:26
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 8 - Laktoferyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku.   Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 499 Data: 2023-05-23 09:08:45
  • Kawa, bez wątpienia, jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Ludzie piją ją rano, w trakcie przerw w pracy, podczas spotkań towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1026 Data: 2024-01-24 08:12:28
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). Podsumowanie W Twoim otoczeniu może być więcej cukru, niż Ci się do tej pory wydawało. Kluczem jest czytanie etykiet i świadomość tego, że nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 929 Data: 2023-01-16 10:00:00